[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Vad är aromaterapi?

Aromaterapi tillhör komplementärmedicinen och är en holistisk behandlingsform, som ser till hela människan. Som namnet antyder är det en behandling med dofter och syftar främst till att lindra stress och stressrelaterade problem, oftast genom en väldoftande helkroppsmassage som är fantastisk för kropp och själ.

Bakgrund

Ursprunget till aromaterapin finns i traditionell medicin, som utvecklades av forntida civilisationer. I Egypten har eteriska oljor använts sedan faraonernas tid, som parfym och i läkande syfte. I Sverige har vi använt eteriska oljor framförallt i skönhetsindustrin och inom läkemedelsindustrin i århundraden. Den klassiska aromaterapin fördes in 1986 av två kvinnor i Göteborg. Ett år senare startade de Aromaterapiskolan, som jag senare blev ägare till och där utbildade aromaterapeuter.

Eteriska oljor från växtriket

Inom aromaterapin finns en mängd olika tekniker och den vanligaste är en mjuk, avslappnande helkroppsmassage med eteriska oljor. Eteriska oljor har små molekyler och tas lätt upp av huden, går ut i blodomloppet och dit de ska i kroppen! De sätter igång kroppens egna läkeprocesser och balanserar oss till kropp och själ. Man kan även använda eteriska oljor i aromalampor, i bad, kroppsoljor, schampo, fotbad, för att inhalera m.m. Det optimala är att man går på en härlig aromaterapimassage och sedan fortsätter behandla sig själv hemma med en specialkomponerad olja till exempel.

Hur går aromaterapi till?

När du kommer på behandling får du först fylla i en hälsodeklaration (som givetvis är konfidentiell), som vi går igenom tillsammans. Därefter väljer aromaterapeuten ut de oljor som passar just för dig och för vad du vill uppnå med behandlingen.

Terapeutiska egenskaper

Varje eterisk olja har sina speciella egenskaper och påverkar oss på olika sätt. En del höjer vår koncentration och är uppiggande, medan andra är avslappnande och lugnande. De eteriska oljorna är väldigt kraftfulla och används inte direkt på huden, utan blandas ut i en vegetabilisk olja, som även den är av högsta kvalitet.

Minska stressen och främja hälsan

Problem som kan avhjälpas eller lindras är till exempel muskel- och huvudvärk, dålig cirkulation, högt eller lågt blodtryck, olika hudåkommor, astma och matsmältningsproblem. Oljorna är också mycket effektiva vid utbrändhet, depression, ångest och sömnproblem. Man kan även använda aromaterapi i förebyggande syfte, till exempel i förkylningstider och vid stressiga perioder.

Själva massagen är en lugn och behaglig helkroppsmassage som tar cirka en och en halv timme och vi avsätter två timmar för varje besök. Efter massagen är man behagligt avslappnad. Man kan även få råd om hur man kan fortsätta behandla sig själv hemma och det finns också möjlighet att köpa massage- och badolja, schampo, balsam, hudkräm med mera, som skräddarsys just för den enskilda personen.

Annica Franzén är diplomerad och certifierad aromaterapeut genom Aromaterapiskolan i Göteborg, en utbildning som även innefattar basmedicin och kemiutbildning.  Annica övertog sedan skolan och drev den mellan 2004-2008.